Česká kadeřavá kočka

Zkratka:
Bohemian Rex
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
Česká republika
Předkové:
Perská kočka
Typ plemene:
Dlouhosrstá kočka typu rex
Tělesný typ:
Podsaditá kočka na krátkých nohách
Hmotnost:
3 až 6 kg
Barevné variety:
Všechny jednobarevné, kresbové, s bílou skvrnitostí, stříbřité a zlaté a všechny jejich kombinace

Historie: Česká kadeřavá kočka je perská kočka s kadeřavou srstí. Plemeno vzniklo náhodným objevením kadeřavých koťat ve vrhu perské kočky. Zakladateli plemene jsou sourozenci Apolonie a Adonis z chovné stanice „z Podještědí“.  Narodili se v Liberci v roce 1981.

Chovatelé se pod vedením genetika snažili kadeřavost podchytit a udržet, ale snížená plodnost kadeřavých samic a malý zájem veřejnosti snahu téměř zhatily. Později se ale v různých vrzích perských koček napříč republikou začala objevovat kadeřavá koťata, a tak vznikl okruh chovatelů, který pokračoval v jejich plemenitbě. 

Ačkoli už víme, že gen způsobující kadeřavost srsti je recesivní, úplná genetická podstata kadeřavosti ale zatím není objasněna. 

Mezi neuznaná plemena byla organizací FIFe česká kadeřavá kočka zařazena v roce 1994. Na plné uznání čeká dodnes. Na výstavách se již téměř nevyskytuje, v chovech jsou již většinou vykastrovaní jedinci. 

Povaha: České kadeřavé kočky mají velmi milou povahu. Jsou klidné, velice mazlivé a dokáží opravdu nahlas vrnět.

Stavba těla: Standard pro stavbu těla českých kadeřavých koček není zatím sestaven, ani ustálen. Vzhledově můžeme ale toto plemeno přirovnat k perským kočkám. 

Srst: Srst české kadeřavé kočky je o něco kratší než u perských koček. Hlavním znakem je její zřetelné nepravidelné zvlnění. Tvoří vřetenovitě a spirálovitě zkadeřené pramínky chlupů. Zvlnění je výraznější na obličeji a nohách, kde je srst kratší. 

Péče: Srst nemá velký sklon k plstnatění, a proto není její údržba nijak složitá. V ostatních ohledech je péče o české kadeřavé kočky srovnatelná s péčí o perské kočky. Ostré konce drápků je třeba pravidelně zastřihávat a zvukovody čistit přípravky k tomu určenými.

Barevné variety: 

České kadeřavé kočky se vyskytují ve stejných barvách jako perské kočky.