Výmarský ohař

FCI:

Patří do skupiny VII – Ohaři, sekce 1 – Kontinentální ohaři

Povaha:

Dnes hojně chován jako pes společenský, zejména kvůli své atraktivní barvě a touze být neustále ve společnosti svého majitele. Přestože má silnou vazbu na rodinu, stále platí, že je to pes především lovecký s výborným nosem, což ho předurčuje k využití ve stopě. Je to spolehlivý barvář a aportér s přirozenou ostrostí na zvěř. Výborně vystavuje a pracuje ve vodě. Oblíben mezi myslivci kvůli snadné ovladatelnosti, všestranným vlohám a vytrvalosti. Patří k největším ohařům. Kromě mysliveckých vloh je poměrně častý silný ochranářský pud, takže může být i dobrým a hlasitým hlídačem.

Výmarský ohař je energický, sebevědomý, má pro strach uděláno, a proto se hodí především pro myslivce, ale i k aktivním lidem, kteří mu dají prostor se vyřádit pravidelným běháním či jinými outdoorovými aktivitami. Vzhledem k jeho sebevědomí je důležité si umět „sjednat pořádek“, proto není „výmarák“ vhodné plemeno pro úplného začátečníka.

Výchova:

Výmarský ohař je tzv. „tvrdší“ pes, učí se sice rychle, ale snaží se prosadit svou. Tvrdý dril proto nefunguje dobře, dokonce hrozí úplné odmítnutí spolupráce.

Výcvik výmarského ohaře vyžaduje neobvyklý přístup a nesmí přejít v rutinu. Jejich inteligence si žádá změny přístupu a je vhodné volit zábavnou formu. Dril nesou „výmaráci“ těžce a s nelibostí. Kvůli silnému loveckému pudu je výcvik přivolání vhodné učit od štěněcího věku a s velkou důsledností. Výchově je dobré věnovat dostatek času, nevychovaný výmarský ohař dovede způsobit hodně nepříjemností jak svému majiteli, tak svému okolí.

Vzhledem ke své velikosti je to relativně skladný pes. V domácnosti dovede být klidný, ale potřebuje dostatek vyžití. Vyžaduje dlouhé procházky, rád běhá. Je vhodné ho zaměstnat nejenom fyzicky, ale taky potrápit jeho hlavu hledáním nebo jinými hrami. Vzhledem ke krátké srsti ale hlavně kvůli své touze být ve společnosti svého majitele není vhodný k držení ve venkovním kotci.

Stavba těla:

Jak už vyplývá ze jména, země původu tohoto plemena je Německo. Výmarský ohař je středně velký až velký lovecký pes sportovního vzhledu. Za jeho popularitou je i jeho atraktivní zbarvení, které může být modro šedé nebo stříbrno šedé. Pes dosahuje kohoutkové výšky 59-70 cm, feny 57-65 cm. Váha v dospělosti se pohybuje u psů 30-40 kg u fen 25-35 kg. Obvykle se dožívá 11-14 let.

Tělo je štíhlé, krásně tvarované a dobře osvalené. Hlava je v poměru k tělu, pysky jsou mírně převislé, zuby mají nůžkový zkus. Uši jsou vysoko nasazené a svěšené dosahují zhruba ke koutku tlamy. Kulaté oči jsou šikmo posazené. Silný, hluboký hrudník, má dobře klenutá žebra. Končetiny jsou šlachovité a dobře osvalené. Silný, dobře osrstěný ocas je níže nasazen. V některých zemích může být krácen. Krátkosrstý výmarský ohař má hladkou, velmi hustou srst bez podsady nebo s malým množstvím podsady.

Výmarský ohaři netrpí mnoha nemocemi, patří mezi zdravá plemena, ale i zde najdeme větší náchylnost k některým nemocem. Příkladem může být dysplazie kyčelního kloubu, náchylnost k žaludeční torzi, nebo kožní alergie.

 

Chovatelský klub:

www.weimaraner-club.cz