Tiffany kočka

Místo původu:
USA
Srst:
Krátkosrstá kočka
Tělesný typ:
Štíhlá elegantní
Hmotnost:
3,5 - 6,5 kg
Barevné variety:
Typickou barvou je prokvétající, stříbřitě-modrá

Historie: Tiffany byla uznaná ve Spojených státech amerických na počátku 80. let 20. století, podle principu siamské kočky (a to i navzdory tomu, že postavou těla je podobná perské birmě).

Povaha: Tiffany je velice inteligentní, energická, má milou povahu se silnou vazbou na člověka. Má však v sobě temperament, který jí dovoluje být i hlučnou, upovídanou a náročnou kočkou. Není dobré ji nechávat často samotnou doma. 

Stavba těla: Je to štíhlá elegantní kočka na dlouhých nohách s drobnými tlapkami. Hlava má trojúhelníkový tvar. Srst je krátká a jemná s barevnými odznaky na uších, obličeji, ocase a tlapkách. V současné době je toto plemeno velmi oblíbené. Hlava je zakulaceného tvaru, se šikmým čelem. Nos je rovný, výrazně prodlužuje „stop“. Uši jsou široce posazené, natočené dopředu, na koncích zlehka zakulacené. Oči svým zbarvením připomínají jantar. Barva má během mládí kočky tendenci být velmi jasná a jasně žlutá, Jak kočka stárne, barva se mění do zlatova. Tiffany kočka má krátký a hebce chlupatý ocas. Je většinou stejné barvy jako čumák, uši a nohy.

Péče: Tiffany kočka nevyžaduje žádnou zvláštní péči, stačí ji jednou týdně vykartáčovat. Strava by měla být bohatá na bílkoviny. 

Srst: Srst je hedvábná, není příliš dlouhá, od zad k břichu se zesvětluje. Typickým zbarvením pro tiffany je prokvétající, stříbřitě-modrá barva.