Americká krátkosrstá kočka

Zkratka:
American Shorthair
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
USA
Předkové:
Přírodní plemeno
Typ plemene:
Krátkosrstá kočka
Tělesný typ:
Robustní, svalnatý
Hmotnost:
3,5 – 7 kg
Barevné variety:
Všechny přírodní barevné variety

Historie: Americká krátkosrstá kočka je ekvivalentem evropské krátkosrsté kočky. Podobá se jí charakterem i vzhledem. Předpokládá se, že první domestikované kočky se do Ameriky dostaly s evropskými objeviteli a kolonisty. Vykopávkami a průzkumy se každopádně došlo k závěru, že v Severní Americe se kočky vyskytovaly už před 15. stoletím.

Povaha: Stejně jako evropské krátkosrsté kočky se od sebe mohou i americké krátkosrsté kočky povahově lišit a rysy chování mohou do jisté míry dědit po svých rodičích. Obecně ale platí, že jde o velmi hravé jedince, a to až do vysokého věku. Obvykle jsou inteligentní a dobře vycházejí s jinými kočkami i ostatními domácími zvířaty. 

Stavba těla: Jde o středně velkou až velkou kočku mohutné stavby těla. Má širokou hruď s dobře vyvinutými rameny. Středně dlouhé osvalené nohy mají těžké kosti. Kulaté tlapky jsou silné a velké. Středně dlouhý ocas je široký na základně a sbíhá se do zakulacené špičky. Kulatá hlava má plné tváře a je o něco delší než širší. Středně dlouhý nos vykazuje mírné prohnutí, tlama má čtvercový tvar. Mohutná brada je dobře vyvinuta a z pohledu z boku tvoří rovnou linii s horním rtem. Středně velké uši se zakulacenou špičkou jsou od sebe široce posazené. Oči leží daleko od sebe a mají kulatý tvar.

Srst: Krátká a hustá srst je lesklá. Na dotek může být tvrdá nebo měkká, podle ročního období. V zimě může být srst také hustší. 

Péče: Srst americké krátkosrsté kočky postačí mimo dobu línání vykartáčovat jednou týdně. Ke zvýraznění lesku ji poté můžete přetřít semišovým hadříkem. V období línání vám uvolněné chlupy pomůže odstranit gumový kartáč nebo masážní rukavice. Tyto pomůcky ale mohou srst při nesprávném používání poškodit. Ostré konce drápků je třeba pravidelně zastřihávat a zvukovody čistit přípravky k tomu určenými.

Barevné variety: 

Americká krátkosrstá kočka je přírodním plemenem a proto se chová pouze v přírodních barvách, tedy v černé, červené, modré, krémové a želvovinové, ale také v kombinacích s bílými skvrnami, tabby kresbami a ve stříbřitých formách. Vyskytovat se může i v čistě bílé. Barva očí je závislá na barvě srsti.