Pixiebob

Místo původu:
USA
Typ plemene:
Krátkosrstá kočka
Tělesný typ:
Mohutný, svalnatý
Hmotnost:
4 - 8 kg
Barevné variety:
Tmavě zabarvená srst

Historie: Plemeno pixiebob bylo vyšlechtěno v USA, mimo Spojené státy není téměř známé. Plemeno vděčí za svůj vznik severoamerickým chovatelům, kteří chtěli vykřížit plemeno podobné rysovi červenému. Pozdější testy DNA však příbuznost s rysem nepotvrdily. Kočky podobného zjevu získala roku 1985 Carol Ann Brewerová ve státě Washington. 

Povaha: Kočky tohoto plemene jsou velmi milé a společenské. Dokáží se lehce přizpůsobit situacím, ale špatně si zvykají na nové prostředí. Někteří chovatelé říkají, že má povahu věrného psa. Přes svůj divoký vzhled je pixiebob velmi oddaná a hravá kočka. Platí u ní také to, že je velmi temperamentní. S dětmi, psy nebo jinými zvířaty vychází dobře. S jinými kočkami vycházet dokážou, ale nejraději jsou v rodině samy. Plemeno je to velmi inteligentní, schopné porozumět některým lidským slovům a frázím. Pixiebob si velice ráda hraje.

Stavba těla: Pixiebob dosahuje váhy 4 až 8 kg. Hlava je kulatá a poměrně velká. Oči jsou kulaté a barvu mají zelenožlutou, posazeny jsou lehce zešikma. Uši jsou na základně široké, zužují se do oblé špičky a leží daleko od sebe. Na jejich špičkách jsou žádoucí štětinky. Pixiebob působí velmi mohutně. Tělo a nohy jsou svalnaté. Ocas je poměrně dlouhý. Srst je krátká a hustá. Zbarvení je možno jakékoliv, ale nejčastěji divoké skrvnité. Kresba obličeje by měla být výrazná s tmavými liniemi na tvářích a světlými tzv. brýlemi kolem očí. Roste oproti kočce domácí čtyři roky. 

Srst: Ve většině případů jde o kočky krátkosrstí, najdou se však i dlouhosrsté varianty. 

Péče: Pixiebob není kočka příliš náročná na údržbu. Její srst postačí jednou týdně vykartáčovat. Strava by měla být pestrá a bohatá na bílkoviny.

Barevné variety: Většina koček plemene pixiebob má tmavou barvu srsti, okolo očí má bílou srst. Jejich bradavky pokrývá bílou srst, ale často mají pod bílou kožešinou tmavou kůži. Některé z nich se změní z černé na bílou.