Ragamuffin

Místo původu:
USA
Typ plemene:
Středně dlouhá srst
Tělesný typ:
Mohutný, těžký
Hmotnost:
8 kg
Barevné variety:
Všechny barvy a vzory srsti

Historie: V roce 1994 se skupina chovatelů oddělila od Ann Baker, která byla v čele chovatelů plemene ragdoll z důvodu stále se zvyšujících restrikcí k jejich chovu. Ti následně pojmenovali svou kočku jako ragamuffin. Do dnešní doby ji odmítají uznat významné asociace, a to především z důvodu blízké příbuznosti s plemenem ragdoll. 

Povaha: Kočky plemene ragamuffin jsou známé pro svou nezvykle klidnou povahu. Jsou velice přátelské a nenáročné. Platí o nich, že jsou také velice přítulné a mají rády, když je člověk opečovává. Ragamuffin je také velice hravá kočka, která jen málokdy odolá hře. Jsou pravým věrným společníkem v rodině. 

Stavba těla: Kočky plemene ragamuffin jsou svalnaté a těžké, potřebují zhruba čtyři až pět let k úplnému zrání. Mají obdélníkové, široké tělo s rameny, která nesou krátký krk. Ragamuffin se vyskytuje ve všech barvách a vzorech srsti se středně dlouhou srstí, která se zvětšuje od hlavy k tělu směrem k žaludku. Přestože je srst hustá a sametová, snadno se ošetřuje.

Hlava je široká, s upraveným klínem s mírně zaobleným čelem a ponořeným nosem. Tělo by mělo být obdélníkové s širokým hrudníkem a širokými rameny a středně těžkými svaly v zadních končinách, přičemž zadní končetiny jsou stejně široké jako ramena. Délka srsti by měla být o něco delší kolem krku a vnějších okrajů obličeje, což má za následek vznik chomáčků. 

Srst: Tuto dlouhosrstou kočku je potřeba minimálně jednou týdně vyčesávat. Pro dobrou kvalitu srsti je dobré dávat kočce vitamíny. 

Péče: Ragamuffin je velmi zdravá kočka bez jakýchkoli známých vad spojených s plemenem. I přes hustou srst je ragamuffin nenáročná kočka na údržbu. Minimálně jednou týdně ji pročesávejte a věnujte zvláštní pozornost "kalhotkám" na zadních nohách. Aby měla kočka kvalitní srst, měla by mít pestrou stravu a brát vitamíny. Zvláště důležitý je vápník na kosti, jelikož se jedná o plemeno s velkou hmotností a strukturou kostí.

Barevné variety: Jsou přípustné všechny barevné variety, kresby i odznaky, s bílou i bez.