Americký bobtail

Zkratka:
American Bobtail
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
USA
Předkové:
Přírodní plemeno
Typ plemene:
Krátkosrstá až polodlouhosrstá kočka
Tělesný typ:
Robustní, svalnatý
Hmotnost:
3 – 7 kg
Barevné variety:
Všechny barevné variety

Historie: Plemeno amerického bobtaila vzniklo mutací, která se vyskytla mezi několika americkými domácími kočkami. Jeho původ je ale velmi nejasný. Směřuje do Arizony, kde byl nalezen kocourek s velmi krátkým ocasem. Po jeho spáření s domácí kočkou měla všechna koťata z vrhu charakteristicky krátký ocas. Zatímco u japonského bobtaila je gen způsobující krátký ocas recesivní, u amerického bobtaila jde o gen dominantní. Organizace CFA a TICA plemeno amerického bobtaila uznaly v roce 1989. V Evropě na uznání organizací FIFe ještě čeká.

Povaha: Jde o přátelské kočky s klidnou povahou. Dobře se snesou s ostatními kočkami i se psy a vhodné jsou i k dětem. Jsou to společenské kočky, které nemají rády samotu. Rády si hrají a jsou poměrně aktivní. Se svým člověkem často uzavřou důvěrný vztah, ale k cizím lidem mohou být zprvu rezervované. 

Stavba těla: Středně velké až velké tělo amerického bobtaila je robustní a osvalené. Může trvat až tři roky, než jedinec tohoto plemene zcela dospěje. Nohy jsou středně dlouhé, přičemž zadní nohy jsou delší než přední. Velké tlapky mají kulatý tvar. Délka a tvar ocasu je velmi variabilní – od téměř kompletně chybějícího ocasu až po téměř poloviční ocas. Středně velké uši jsou vztyčené a natočené vpřed. Hluboko zasazené oči jsou velké a mají mandlovitý tvar. 

Srst: Srst amerického bobtaila je dvojitá a odolná proti počasí. Může být jak krátká, tak polodlouhá. Je hustá a na dotek hladká. Vrchní vrstva je tvrdší, spodní vrstva je hustá a měkká. 

Péče: U obou možných délek srsti amerického bobtaila není potřebná přílišná péče. Mimo období línání postačí srst jednou týdně vykartáčovat. U krátkosrsté variety můžete poté srst přetřít semišovým hadříkem, abyste zdůraznili její lesk. Polodlouhosrstá varieta nemá sklony k zacuchávání, a proto se péče o ni neliší. 

Barevné variety: 

U amerického bobtaila jsou povoleny všechny barevné variety. Nejčastěji se ale vyskytuje v různých kresbách. Barva očí odpovídá barvě srsti.