Bombajská kočka

Zkratka:
Bombay
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
USA
Předkové:
Barmská kočka, americká krátkosrstá kočka
Typ plemene:
Krátkosrstá kočka
Tělesný typ:
Dynamický, svalnatý
Hmotnost:
2,5 – 5 kg
Barevné variety:
Černá

Historie: Jde o plemeno, které se nevyskytuje příliš často a v Evropě je poměrně vzácné. Bombajská kočka vznikla zkřížením barmské kočky s černou americkou krátkosrstou kočkou. Výsledkem byla barmská kočka s nádhernou lakově černou srstí. Kromě křížení mezi sebou se bombajské kočky stále kříží i s barmskými kočkami. Zatímco organizace CFA a TICA toto plemeno již uznaly, u FIFe bombajská kočka na uznání stále čeká.

Povaha: Vzhledem k původu se charakter bombajské kočky dá srovnat s barmskou kočkou. Jde o mírné jedince, kteří dobře vycházejí s ostatními kočkami i se psy. Mohou být i dobrým kamarádem pro dítě. Bombajské kočky jsou klidné, vyrovnané a společenské. Delší samotu velmi těžko snášejí. Kromě společnosti vyžadují i velké množství pozornosti. 

Stavba těla: Nejen povahou, ale i vzhledem se bombajské kočky podobají těm barmským. Díky vlivu americké krátkosrsté kočky je ale o něco robustnější a má kulatější hlavu. Středně velké tělo je svalnaté. Stavba těla nesmí být ani příliš jemná, ani působit příliš podsaditě. Nohy jsou středně dlouhé, stejně jako ocas. Ten nesmí vykazovat žádné zalomení. Zakulacená široká hlava má nos s výrazným prohnutím na místě, kde přechází do horní části lebky. Kulaté oči jsou posazeny široko od sebe. Uši jsou relativně malé a stojí mírně dopředu. Jsou zakulacené a na základně široké. 

Srst: Srst bombajské kočky je velmi krátká, hladce přiléhá k tělu a má jen málo podsady. Měla by mít hluboký saténový lesk a měla by být co nejčernější. 

Péče: Pro udržení vysokého lesku a hluboce lakově černé barvy srsti ji stačí jen pravidelně hladit a občas opatrně přetřít semišovým hadříkem. Ostré konce drápků je třeba pravidelně zastřihávat a zvukovody čistit přípravky k tomu určenými.

Barevné variety: 

Bombajská kočka se chová v černé varietě. Vyznačuje se temně černou barvou s vysokým leskem srsti. V srsti se nesmějí vyskytovat žádné bílé chlupy nebo jiné nepravidelnosti a černý je i nos a polštářky tlapek. Koťata mohou mít rezavohnědý nádech srsti, který časem vymizí.

Ve vrhu bombajské kočky se mohou vyskytnout i jinak zbarvená koťata. Ta v barvách barmských koček se většinou k dalšímu šlechtění nepoužívají a koťata v čistých barvách (čokoládové, modré nebo lilové) se neuznávají. Nejpožadovanější barvou očí je měděná, ale může být i zlatožlutá.