Munchkin

Zkratka:
Zkratka dle FIFe:
Místo původu:
USA
Předkové:
Přírodní plemeno
Typ plemene:
Krátkosrstá až polodlouhosrstá kočka
Tělesný typ:
Krátký, svalnatý
Hmotnost:
2 – 4 kg
Barevné variety:
Všechny barevné variety

Historie: Tomuto plemeni se říká také jezevčíkovitá kočka. Roku 1983 byla v Louisianě na ulici nalezena dvě koťata s extrémně krátkýma nohama. Jedno z nich bylo březí a porodilo vrh čtyř koťat, ze kterých dvě vykazovala stejnou zvláštnost jako jejich matka. Několika chovatelům se podařilo vlastnost podchytit a křížením s domácími kočkami tuto varietu dále budovat. Munchkinové se kromě Spojených států amerických chovají už i ve Francii.

Gen způsobující krátké nohy je dominantní a páření je zatím povoleno jen s krátkosrstými a dlouhosrstými domácími kočkami, které nepatří k žádnému plemeni.

Povaha: I přesto, že mají munchkinové znatelně krátké nohy, jde o pohyblivé a hravé kočky. Jejich odlišnost jim nebrání ani ve šplhání. Nemohou ale skákat stejně vysoko jako kočky s normální délkou nohou. Jsou to sociálně zaměřené kočky, které se dobře snesou s ostatními kočkami i se psy. Rády tvoří součást rodiny a jsou dosti přítulné. 

Stavba těla: Jde o středně velkou kočku s širokou kulatou hrudí a středně tlustým ocasem, který se sbíhá do zakulacené špičky. Typickým znakem plemene jsou krátké svalnaté a rovné nohy. Zadní nohy jsou delší než přední. Nohy by neměly být křivé nebo stočené dovnitř ani ven. Chybou je prohlubeň mezi lopatkami nebo ohnuté končetiny. Hlava je středně velká a má poněkud klínovitý tvar. Uši jsou velké a rovné. Velké oči mají tvar vlašského ořechu a posazeny jsou mírně zešikma. 

Srst: Srst munchkina může být krátká nebo polodlouhá. 

Péče: Srsk munchkina postačí jednou týdně prokartáčovat a následně projet jemným hřebenem. Ostré konce drápků v případě nutnosti zastřihávejte a uši čistěte přípravky k tomu určenými.

Barevné variety: 

Povoleny jsou všechny barvy srsti i očí.