Sphynx

Zkratka:
Zkratka dle FIFe:
SPH
Místo původu:
Kanada
Předkové:
Domácí krátkosrsté kočky
Typ plemene:
Bezsrstá kočka
Tělesný typ:
Jemný, svalnatý
Hmotnost:
3,5 – 7 kg
Barevné variety:
Všechny barvy

Historie: Bezsrsté kočky jako sphynx se vyskytovaly už před staletími až u dávných Aztéků, kteří chovali i bezsrsté psy. Gen odpovídající za absenci srsti je recesivní. Může být tedy předáván z jedné kočky na druhou po celé generace, aniž by se projevil. Bezsrsté kotě se narodí, až když se spáří dvě kočky nesoucí stejný recesivní gen pro bezsrstost. 

První sphynx byl zřejmě objeven roku 1966 v kanadském Ontariu ve vrhu krátkosrstých koťat. Už na konci 19. století ale bylo v Mexiku oblíbené bezsrsté plemeno nazývané mexická bezsrstá kočka.  

Pro malý počet jedinců tohoto plemene se přikřižují vhodné domácí kočky nebo devon rexové. Z křížení s domácí kočkou se v první generaci rodí osrstěná koťata, která při páření se sphynxem mohou mít opět holé potomky. 

Povaha: Jde o přítulné a inteligentní kočky, které s člověkem navazují důvěrné a hluboké vztahy. Sphynxové jsou sociálně založení, mají rádi společnost lidí i ostatních domácích zvířat. Proti stresu jsou dosti odolní, takže si dobře přivyknou i v rušné domácnosti s dětmi. Samotu naopak snášejí velice špatně. Jsou aktivní a hraví, rádi běhají a šplhají. Povahu mají velmi dobromyslnou a přátelskou. 

Stavba těla: Sphynx má středně velké osvalené sudovité tělo se širokou hrudí. Délka nohou je v dobrém poměru k tělu, zadní nohy jsou vyšší než přední. Přední nohy jsou daleko od sebe a ve stoje tvoří slabé O. Středně velké tlapky jsou oválné, mají dlouhé prsty. Polštářky chodidel jsou zřetelně tlustší než u ostatních koček. Přiměřeně dlouhý ocas vybíhá do špičky. Středně klínovitá hlava střední velikosti má zakulacené tvary a je o něco delší než širší. Brada je mohutná a nosní profil vykazuje mírné prohnutí. Velmi velké uši jsou široké na základně, na hlavě jsou posazeny ani ne moc nahoře, ani ne moc dole. Velké, poněkud šikmo umístěné oči mají tvar citronu. 

Srst: Ačkoli se sphynx znám jako bezsrstá kočka, na celém těle má velmi krátké a jemné chmýří. Hmatové chlupy mají krátké a vlnité, ale mohou také zcela chybět. Kůže je vrásčitá a na omak připomíná slupku broskve.

Péče: Vyčesávání a péče o srst sice v případě sphynxů odpadá, to ovšem neznamená, že jejich kůže nepotřebuje pravidelně ošetřovat. Tvoří kožní maz, proto je třeba tyto kočky asi dvakrát do měsíce umýt šamponem s neutrálním pH. Na rozdíl od bezsrstých psů sphynxům nehrozí spálení od sluníčka. Mohou se na něm ale opálit – na tmavěji pigmentovaných místech ztmavnou. V létě také většině z nich naskáčí pihy. Zvukovody je třeba pravidelně čistit přípravky k tomu určenými a ostré konce drápků pravidelně zastřihávat. 

Barevné variety: Sphynxe najdete ve všech existujících barvách a barevných kombinacích, i s bílými skvrnami. Často se vyskytuje černá tabby, želvovinová a skvrnitá. Barva srsti je ovšem díky malému osrstění těžce zjistitelná. Barva očí se shoduje s barvou kůže.