Americká kadeřavá kočka krátkosrstá

Zkratka:
American curl
Zkratka dle FIFe:
ACS
Místo původu:
Spojené státy americké
Předkové:
Kočka domácí
Typ plemene:
Polodlouhosrstá kočka
Tělesný typ:
Štíhlý
Hmotnost:
3 – 6 kg
Barevné variety:
Všechny barevné variety

Historie: Zakladatelem amerických kadeřavých koček se stalo nalezené černé koťátko v kalifornském Lakewoodu roku 1981. Kočičku s ušima stočenýma dozadu pojmenovali Shulamith a ještě téhož roku porodila čtyři koťátka, z nichž dvě měla stejně dozadu stočená ouška. Tento jev prozkoumal vědec a došel k závěru, že se jedná o spontánní mutaci a gen odpovědný za stočení uší byl dominantní. Milovníci koček se proto rozhodli sestavit chovný program s cílem mutaci standardizovat a na začátku 90. let bylo plemeno ve Spojených státech amerických oficiálně uznáno. 

Toto plemeno se mohlo křížit jak mezi sebou navzájem, tak s ostatními neušlechtilými domácími kočkami co nejvíce se podobajícími plemennému standardu americké kadeřavé kočky. Jelikož se gen stočených uší dědí dominantně, většina koťat takového křížení bude mít uši stočené. Uši dostanou trvalý tvar až ve čtyřech měsících věku. 

Povaha: Pro kočky tohoto plemene je typické jejich zaměření na člověka. Jsou to zvědaví, hraví a inteligentní jedinci, kteří jsou rádi součástí každodenního chodu jejich domácnosti. Rádi se mazlí a jsou středem pozornosti. Protože jsou kadeřavé kočky vyrovnané a jen tak něco je nerozhází, hodí se i do rušnějších domácností. S ostatními kočkami se snesou výborně a problém nemají ani s malými dětmi nebo psy.

Stavba těla: Jde o středně velkou kočku. Tělo působí elegantně, je štíhlé a protáhlé. Hlava je mírně klínovitá a měla by být delší než širší. Nejvýraznějším znakem tohoto plemene jsou uši. Ty jsou méně flexibilní než u ostatních plemen. Stojí přímo v rozích hlavy a sklápějí se plynule dozadu. Jejich špičky míří do středu temene. Nos je rovný, brada mohutná a velké oči mají tvar vlašského ořechu. 

Péče: Pro srst kadeřavé kočky stačí týdenní kartáčování a následné pročesání jemným hřebenem. Je možné kočku i občas vykoupat. Ostré konce drápků by se měly pravidelně stříhat a uši čistit, jen když je to nezbytné. 

Srst: Americký curl nemá téměř žádnou podsadu. Srst je krátká, na dotek měkká a hedvábná. Štětičky v uších se točí z vnitřní strany ven. Pozitivním znakem jsou štětičky na horní straně ucha.

Barevné variety: Americká kadeřavá kočka se vyskytuje ve všech možných barvách a kresbách. Důvodem je křížení původní kočky s domácími kočkami s mnoha dědičnými barevnými faktory.